O zákaze fajčenia dnes prebieha v parlamente diskusia

13.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Vládny návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov, znamenajúci zákaz fajčenia v obchodných centrách, je dobrým návrhom, ktorý ide v európskom trende ochrany nefajčiarov, ale aj v trende slovenskej legislatívy. V parlamentnej rozprave to dnes vyhlásil poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS).
"Návrh ide aj v trende znepríjemňovania fajčenia pre fajčiarov," myslí si poslanec. Novotný, ktorý je lekárom, upozornil, že fajčenie je veľkým civilizačným neduhom s vážnymi dôsledkami na zdravotný stav ľudí. Za dobrý návrh preto považuje aj ten jeho, ktorým chce spolu so straníckym kolegom Jozefom Mikušom dosiahnuť, aby porušenie zákazu fajčenia v spoločných častiach a zariadeniach bytových domov mohla polícia sankcionovať ako priestupok pokutou do výšky 331 eur, a to aj v blokovom konaní. O vládnom, ako aj poslaneckom návrhu, sa diskutuje spoločne.
Fajčiarov sa však zastal poslanec OĽaNO Štefan Kuffa, ktorý je sám nefajčiarom. "Nechcem obhajovať fajčenie. Som však proti zvyšovaniu pokút. Doteraz to bolo od 331 do 3319, teraz to má byť podľa vládneho návrhu od 500 až do 15.000 eur. Tieto pokuty sa mi zdajú veľmi veľmi vysoké," upozornil.
Na margo poslaneckej novely poznamenal, že pokutovať sociálne slabšieho človeka 331 eurami za fajčenie v spoločných častiach bytovky sa mu zdá príliš kruté. Kuffa preto ani jeden návrh nepodporí, postoj je ochotný zmeniť, ak sa pokuty znížia.
 

Vyberte región